Spurten mot pokalen

Allsvenskan börjar lida mot sitt slut och det är en jämn ledning som möter hösten. AIK och IFK Göteborg cirkulerar runt varandra som två arga katter. Malmö FF har ännu inte gett upp hoppet trots sin stundande hemma-match mot PSG i Champions League.

Med bara sex veckor kvar av säsongen börjar som vanligt de heta debatterna om vem som vinner. Tidningarna svämmas över av rubriker om att ”det redan är avgjort” eller att ”de spelar inte bra på hösten” och ”deras tur har försvunnit”. Men hur står det egentligen till? Är det redan avgjort eller spurtar flera lag mot pokalen?

Det är aldrig avgjort

spurten mot pokalenI skrivande stund är det väldigt jämt i ledningen. AIK leder över IFK Göteborg med endast 1 poäng, 51-50, men med en extra match spelad. IFK Norrköping kommer smygandes på tredje placeringen och det är långt ifrån avgjort.

På flera ställen har det cirkulerat om att IFK Göteborg kommer att tappa sitt vinstflyt då de inte är ett ”höst-lag”. Detta är dock något som Göteborgs tränare viftar bort som rena tramserier. Att det är höst ska inte ha någonting med deras spel att göra, de är ett vinstdrivet lag som är ute efter att vara bäst. Det enda som kan hindra dem är skador och det är något de tänker undvika, säger Jörgen Lenartsson, tränare för IFK Göteborg.

Det är inte bara IFK Göteborg som har ifrågasatts som höstspelare. IFK Norrköping hävdar att de spelar bättre på hösten än vad de gör på våren och sommaren och de har ännu inte gett upp guldet. Likadant hävdar även Malmö FF, som trots Champions Leagues pressen, håller sig på 5:e platsen.

Det är 6 lag som har chans till guldet, även om det ser ut som det kommer stå mellan 4 – IFK Göteborg, AIK, IFK Norrköping och IF Elfsborg – och enligt tidigare årsstatistik har det aldrig varit avgjort i förväg, i alla fall inte helt och hållet. Som Jörgen Lenartsson en gång sa till Sportbladet; ”Det avgörs i den 30:e omgången, den sista kvarten”.

Andra nyheter

När en spelare inte deltar i en match är det ofta tråkiga anledningar till det, t.ex. skador, fult spel eller privata sorger. Men HIF-målvakten Pär Hanson hade ganska roliga anledningar till att hoppa över den senaste matchen mot Gefle. Han blev nämligen pappa några dagar innan matchen.

Flera lag har redan börjat titta mot och planera inför nästa säsong. Behövs spelare bytas ut och kommer andra komma in? IFK Göteborg har flera spelare från samtliga nordiska länder och de har nu vänt sin blick mot isländaren Höskuldur Gunnlaugsson för att se om han kan bli laget nyförvärv.

Kalmar FF ser även ut att bli av med sin lagkapten, David Elm, för resten av säsongen. Hjärnskakning nummer 5 har inte velat ge med sig och tyvärr så verkar det som att han måste sätta hälsan först.


Håll dig i form
Sportamore
Inför matchen
Pröva lyckan på nätcasinon medan du väntar på nästa allsvenska fotbollsmatch!