Snart brakar det loss – Allsvenskan 2016

Utanför fönstret dundrar plogbilen förbi och rensar gatan från snöslask och is. Det råder tandläkarväder med dimma och grå himmel, och fotbollssäsongen känns ljusår bort.

Men den allsvenska premiären ligger faktiskt bara 2 månader framåt i tiden. Premiäromgången är spikad till helgen 2-3 april, och klubbarnas förberedelser är redan i full gång. Och redan ”vet” alla vem som vinner Allsvenskan i år. Inför avspark kan du läsa in dig på allsvenskan i fotboll – lagen, nykomlingarna och förhandstipsen.

Seriefinal direkt?

Redan i första omgången hettar det till rejält, då svenska mästarna ”Peking” möter Sveriges bästa lag. Markus Rosenbergs Malmö FF tar emot Norrköping hemma på Swedbank Stadion. Ett Malmö som i år förstärks av Behrang Safari, som återvänder hem efter att ha spelat utomlands i 8 år.

Även om Markus Rosenberg själv säger att Svenska Cupen är viktigare än serien i år, är man inte helt nöjda med förra årets 5:e plats i serien. Placeringen innebar att man inte fick några platser till de europeiska cuperna – och just därför vill Malmös nye huvudtränare Allan Kuhn satsa hårt på Svenska Cupen. Men självklart vill man vara topp 4 när säsongen är över.

Hur går det i matchen då? Ska man tro på oddsen – som redan är satta hos några av spelbolagen – så blir det en tämligen enkel match för Malmö. Man ska helt enkelt bara vinna.

Nykomlingar

För Jönköping Södra blev 2015 ett bra år. För första gången sedan 60-talet tog sig laget upp i Allsvenskan, och det ska bli spännande att se hur de klarar av den hårdare konkurrensen och tuffare speltempot. Man har värvat flera spelare, däribland norske Stian Aasmundsen som närmast kommer från Mjöndalen.

För Östersunds FK är det däremot premiär. Laget har aldrig tidigare spelat i högsta serien. Klubben bildades 1996 genom sammanslagning av huvudsakligen IFK Östersund och Ope IF. Man debuterade i Superettan så sent som 2013, och redan 3 år senare debuterar man alltså i Allsvenskan.
I årets första träningsmatch borta mot norska Levanger, kunde man sätta sig i bussen hem med en 3-2 seger i bagaget. Nyförvärvet Alhaji Gero stod för ett av målen.
Så kanske det kan vara på sin plats att höja ett varningens finger? Östersund möter Hammarby borta i seriepremiären, och trots att Hammarby är solklara favoriter i det mötet så måste detta vara premiäromgångens största skrällvarning. Betänk att Östersund gör sin första allsvenska match någonsin – laget är otroligt taggat och hungriga på att visa att man verkligen är här för att behålla sin plats.

Favoriterna

Ingen skrällvarning här, tyvärr. Ska man nämna ett enda lag så faller valet utan någon som helst tvekan på Malmö FF. Det ska mycket till om inte de ska ta hem det här i år. De som i första hand utmanar är de gamla vanliga: AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och kanske också Norrköping.

Nu ser vi fram emot premiären i början av April. Så här ser de två första omgångarna ut:

Hammarby IF – Östersunds FK
BK Häcken – IF Elfsborg
Malmö FF – IFK Norrköping FK
Kalmar FF – Jönköpings Södra IF
AIK – GIF Sundsvall
Gefle IF FF – Helsingborgs IF
Falkenbergs FF – IFK Göteborg
Örebro SK – Djurgårdens IF

Östersunds FK – AIK
Jönköpings Södra IF – Malmö FF
GIF Sundsvall – Gefle IF FF
IFK Norrköping FK – Kalmar FF
IFK Göteborg – BK Häcken
Helsingborgs IF – Örebro SK
IF Elfsborg – Hammarby IF
Djurgårdens IF – Falkenbergs FF


Håll dig i form
Sportamore
Inför matchen
Pröva lyckan på nätcasinon medan du väntar på nästa allsvenska fotbollsmatch!