EM 2016 – en snabb tillbakablick

EM 2016 - en snabb tillbakablick
EM är över sedan några veckor och Allsvenskan fortsätter i vanlig ordning – utan uppehåll för OS i Rio i augusti. Det har i vanlig ordning varit ett intressant mästerskap, där starkt försvarsspel varit ett genomgående tema. Så här sammanfattar vi EM 2016 som Portugal överraskande vann efter en tät final mot värdnationen.

Få mål och täta matcher

De flesta matcher under grupp- och cupspel slutade med uddamålsseger åt något håll eller oavgjort – antingen 0-0 eller 1-1. Många fotbollsälskare hade hoppats på öppnare matcher, i stället blev det tätare spel med kompaktare försvar. Den enda match som blev riktigt målrik var kvartsfinalen mellan Frankrike och Island (5-2). Hela 5 av 15 matcher under cupspelet gick till förlängning och/eller straffar, vilket procentuellt sett är en tredjedel av utslagningsmatcherna – en hög siffra.

Sveriges insats – katastrofal

Sverige - en katastrof
För Sveriges del gick det uppenbarligen mindre bra, för att inte säga katastrofalt. Två förluster och 1-1 mot Irland var blågults facit efter de tre gruppspelsmatcherna. Ett enda mål gjordes – ett självmål. Antalet skott på mål fick vissa källor ihop till 1 eller 2. Inte kul, men å andra sidan är det bara att sadla om rusta upp för VM 2018 i Ryssland. Då gäller det att få upp bredden ännu mer och förhoppningsvis kommer några stjärnor att kliva fram lagom till VM-kvalet i höst.

Grattis Portugal!

Portugal är knappast orutinerade i EM-sammanhang. De fyra senaste slutspelen har man alltid tillhört de absoluta favoriterna. Och 2004 var man uppe i final på hemmaplan men förlorade mot sensationen Grekland. Inför årets mästerskap var man egentligen inte en storfavorit. Dels på grund av att man presterat extremt dåligt i gruppspelet, och dels för att man inte alls längre står för den glada anfallsfotboll man bjudit på under tidigare mästerskap. Faktum var att de flesta – förutom den portugisiska publiken förstås – egentligen inte ville se Portugal i en final. Portugal vann faktiskt inte en enda match under gruppspelet. Tre oavgjorda matcher gav dem den sista platsen till cupspelet. Väl där fortsatta man att ”kryssa” och lyckades endast vinna en match efter full tid – mot Wales (2-0). I finalen slog man storfavoriten och hemmanationen Frankrike med 1-0 efter förlängning. Matchen dominerades av Frankrike som faktiskt hade flest bud med både stolp- och ribbträffar. I förlängningen var dock Portugal piggast och efter en sanslös prestation gjorde Eder det enda målet i matchen som betydde guldet för Portugal – ett stort grattis får man ändå lov att utropa!

Skyttekungarna

Skyttekungarna
Frankrike var det lag som skulle göra flest mål under VM – 1.86 per match. Det har man att tacka de många namnkunniga anfallarna i truppen för. Många hade faktiskt förutspått att någon av de franska anfallarna skulle vinna skytteligan, bland dem, Giroud, Payet, Pogba eller Griezmann. Det blev faktiskt den sistnämnde, Atletico Madrids Antoine Griezmann, som vann skytteligan med hela 6 fullträffar.

Den som det på förhand talats mest om som vinnare av skytteligan var ingen mindre än Portugals Ronaldo. Det gick knappast dåligt för allas CR7 som slutade på en delad andraplats i skytteligan. Dessutom stärkte Ronaldo, tillika ambassadör för PokerStars, sitt varumärke ännu mer i och med att han blev historisk genom att tangera Michel Platinis målrekord med 9 fullträffar totalt i EM-slutspelssammanhang. Det återstår att se om Ronaldo kommer att spela i nästa EM 2020, som första gången arrangeras i hela tretton olika städer i Europa. Skulle han göra ett mål till i nästa EM blir han ensam den största EM-målskytten genom.

Sensationerna – Island och Wales

Sensationerna
EM:s storsensationer var först och främst Island och Wales.Vårt nordiska grannland Island blev den stora nyhetssensationen i samband med att man först tog sig vidare från gruppspelet för att i första cupmatchen slå ut förhandstippade England. Förvisso fick man ge sig mot Frankrike, men Lagerback och hans isländska mannar kunde redan förvissa sig om att man får Islands motsvarighet till bragdguldet.

Wales var det inte heller många som trodde på innan EM-slutspelet. Trots förlust mot England lyckades man vinna gruppspelet och slog sedan både lillebror Nordirland i åttondelen. I kvartsfinalen förväntade sig många att Belgien skulle pulverisera Wales – så blev det inte riktigt. Efter en makalös spelvändning vid ställningen 1-0 till Belgien kvitterade Wales och gjorde sedan 2-1 och 3-1 för att punktera matchen. I semifinal räckte man dock inte till mot ett effektivt Portugal som komfortabelt vann med 2-0.


Håll dig i form
Sportamore
Inför matchen
Pröva lyckan på nätcasinon medan du väntar på nästa allsvenska fotbollsmatch!