Drömstart för Allsvenskan

Den allsvenska starten har inte lämnat någon besviken och vi har fått se målrekord, oväntade nykomlingar och journalistattacker. Det har utan tvekan varit drama och det ser inte ut som att resten av säsongen kommer bjuda på något annat än samma spår.

Efter 4 omgångar spelade leder just nu Djurgården följt av IFK Norrköping (förra årets vinnare) och Jönköping Södra (nykomlingar från Superettan). Vardera lag har tagit 9 av 12 möjliga poäng – 3 vinster och 1 förlust.

Drömstart för Allsvenskan

Vilken start på säsongen, och mer kommer! Bild tagen av Phillip Kofler.

Mål, mål och ännu fler mål

I skrivande stund har redan 104 mål gjorts, vilket betyder över 100 mål på bara fyra omgångar. Det är ett rekordantal då de senaste åren har sett mellan 60-80 mål under samma tid. Förra året lyckades lagen göra 81 mål, 2014 – 84 mål – och 2013, 65 mål. Flest mål under en match gjorde Djurgården mot Falkenberg och matchen slutade 5-0.
Men det är inte bara målen som har skapat rubriker. Lagen har inte presterat som man trodde de skulle och tabellen ser långt ifrån ut som fotbollsexperterna hade förutspått. Nykomlingarna Jönköping Södra, som inte varit uppe i allsvenskan sedan 1969, har verkligen visat att de är ett lag att räkna med och de har slagit hårt mot både Kalmar och Elfsborg.

Några som däremot inte har presterat som både fans och styrelsen trodde är AIK. Under sin senaste match mot Norrköping blev laget utbuade av sina egna fans för en förlust på 1-4. Styrelsen har varit på laget om att de siktar mot ett SM-guld men just nu verkar det vara längre bort än väntat. Lagets egen mittback, Jos Hooiveld, gav en väldigt bitter intervju efter matchen där han kritiserade både sig själv och sina lagkamrat och sa att han förstod att de blev utbuad. Han hade buat själv om han satt på läktaren.

En liknande kommentar kom från Djurgården efter deras senaste derbyförlust mot Hammarby. Trots att Djurgården ligger bra till i tabellen har laget lyckats förlora 12 derbymatcher i rad. Det var senast 2011 som de vann mot AIK.

Fans, journalister och nya regler

Det är ingen allsvenska utan bråk? Tja, men gränser måste dras och som det ser ut nu kommer Elitfotboll behöva skärpa sin säkerhet kring journalisterna. Två journalister har redan hunnit attackeras, båda under Djurgården-matcher. Under Djurgårdens match mot Örebro blev en journalist från Nerikes Allehanda påhoppad av en djurgårdensupporter när journalisten skulle fotografera dem. Händelsen har bland annat rubricerats som skadegörelse och ofredande.

Men det var bara första gången.

Under derbyt mellan Djurgården och Hammarby blev en journalist från Tv4 påhoppad inne på pressläktaren då en alkoholpåverkad man från supportergruppen Djurgårdens Fina Grabbar gick till attack. Elitfotboll har kommenterat händelsen, som givetvis är ytterst beklaglig, och ska nu undersöka hur de kan stärka säkerheten för pressen, spelarna och fansen.


Håll dig i form
Sportamore
Inför matchen
Pröva lyckan på nätcasinon medan du väntar på nästa allsvenska fotbollsmatch!