Allsvensk fotboll ökar i popularitet

Allsvenskan är den högsta divisionen i herrfotboll, men det betyder inte att det alltid har varit en populär liga att följa. Det är inte alltid det har varit folkfest när hemmalaget har spelat och att hela familjer har gått och tittat på matcher. Den tiden är som tur är inte nu. Under 2016 var det fler personer än någonsin som valde att följa allsvenskan och supporta ett eller flera av lagen.

Trots att vintern kan verka lång är det inte många veckor kvar tills allsvenskan 2017 börjar. 1 april drar matcherna igång och då ställs Malmö FF mot IFK Göteborg och Halmstads BK mot Östersunds FK. Flera lag har haft problem med sina laguppställningar och de är långt ifrån klara. Enligt bet365 sportnyheter värvar lag som Malmö FF och Hammarby för fullt men det är inte säkert att det är tillräckligt. Flera spelare, vars kontrakt snart går ut, överväger om de överhuvudtaget vill vara kvar i sina lag.

IFK Göteborg populärast

Förra året började fler att intressera sig för den allsvenska herrfotbollen samt visa sin support för ett särskilt lag eller klubb. Det har även märkts en markant skillnad i antalet tittarsiffror på tvsända matcher och sålda matchbiljetter. Enligt en undersökning gjord av Upplevelseinstitutet var IFK Göteborg det populäraste laget 2016. En av tio som deltog i undersökning valde blåvitt som sitt absoluta favoritlag. Tätt efter kom Malmö FF och AIK. Undersökningen visade även att intresset för allsvensk fotboll fortsätter att öka. I samma undersökning från 2015 sa 49 % av deltagarna att de följde ligan, i år hade det ökat till 55 %.

IFK Göteborg - GAIS
(Bilden heter ”IFK Göteborg – GAIS” och är tagen av hemingway242.)

Laguppställningarna planeras

Värvningarna pågår för fullt och vi kommer presenteras för flera nya ansikten under kommande säsong. Hammarby har meddelat att de värvar Jiloan Hamad från Hoffenhaim. Han hoppas vara ett stjärnförvärv och det återstår att se hur han presterar. Ett annat lag som värvar i hopp om att vinna SM-guldet 2017 är AIK. Superspelaren Alexander Isak har lämnat klubben för Dortmund och förstemålvakten Patrik Carlgren ville inte förlänga. Istället har man valt att ta in nytillskottet Oscar Linne (19 år) som förstemålvakt med uppbackning från andremålvakten Kenny Stamatopoulos (37 år).

Några som kan stöta på problem är Malmö FF. Efter att ha avslutat säsongen med flera skadade spelare,  trots SM-guldet, kan de nu stöta på problem med laguppställningen. Tre viktiga nyckelspelares kontrakt går snart ut och de har inte velat diskutera eventuell förlängning. Anton Tinnerholm, Jo Inge Berget och Magnus Wolff Eikrem är viktiga spelare och sportchefen Daniel Andersson vill inte förlora dem. Framför allt inte innan sommaren då skånelaget ska kvala till Champions League. Men allt ser inte mörkt ut för Malmö. Förra året fick 18-årige, då 17-årige, Mattias Svanberg hoppa in i A-laget. Det var en riktig chansning från tränaren Allan Kuhn som skulle visa sig bära guld. Svanberg gjorde snabbt två mål och två assists och han spräckte nollan i en match mot Falkenberg. Nu har han skrivit kontrakt med A-laget.


Håll dig i form
Sportamore
Inför matchen
Pröva lyckan på nätcasinon medan du väntar på nästa allsvenska fotbollsmatch!